Als hij/zij maar gelukkig is...

Je doet alles om een relatie in stand te houden die niet goed voor je is.

Je bent verslaafd aan een man of vrouw met emotionele pijn.

Hou van jezelf.

Respecteer jezelf.

EFT-therapie-Relatieverslaafd

Je hebt een partner die emotioneel beschadigd is en niet in staat is tot het aangaan van oprechte intimiteit. Je voelt bij hem/haar de onbedwingbare behoefte om voor hem/haar te zorgen en hem/haar liefde te geven omdat je denkt dat hij/zij hierdoor zal veranderen en jou uit dankbaarheid al die liefdevolle aandacht, begrip en erkenning zal geven die je in het verleden zo gemist hebt. Maar je krijgt deze erkenning en liefde niet. In plaats daarvan word je liefdeloos, respectloos en onverschillig of zelfs gewelddadig behandeld. Toch ben je niet in staat deze relatie los te laten, je hebt zelfs meer behoefte aan (het contact met) hem/haar. Je kunt niet meer stoppen bezig te zijn met hem/haar en met je gedachten hoe je de problemen in de relatie zou kunnen oplossen. Je denkt continue aan hoe je de situatie onder controle zou kunnen krijgen.

Ben ik relatieverslaafd?

Je relatie is een obsessie geworden. Je hele leven, je gedrag en je emoties en gevoelswereld worden beheerst door de relatie en ook je gezondheid lijdt eronder. Je praat zijn/haar fouten goed (‘hij/zij bedoelt het niet zo’). Je denkt dat het beter zou gaan als je meer je best had gedaan of meer je best zal gaan doen. Je neemt zijn/haar geïrriteerde en humeurige buien, zijn/haar onverschillige, denigrerende en ontmoedigende opmerkingen voor lief. Je schrijft ze toe aan de ongelukkige jeugd die hij/zij heeft gehad. Je probeert hem te helpen en hem zover te krijgen dat hij aan zichzelf en zijn problemen gaat werken, in de hoop dat hij/zij zal veranderen en dat het dan allemaal toch nog goed kan komen. Maar ondertussen worden de pijn en de problemen alleen maar erger.

 Als bovenstaande op jou van toepassing is, ben je waarschijnlijk relatieverslaafd en wordt het tijd dat je de vicieuze cirkel doorbreekt om zelf weer gelukkig te worden.

4 Daags herstel

U voelt dat u op een kruispunt staat. U kunt geen keuzes meer maken, uw hoofd voelt vol en wezenloos staart u vooruit totdat de tranen in uw ogen schieten en u voelt dat er van uzelf nog weinig over is. U voelt zich moe, opgebrand en eenzaam.

Het wordt tijd dat de aandacht en steun naar u gaat... Lees meer